Στο ΣτΕ για το “μαχαίρι” στον αριθμό των πυρόπληκτων στο Μάτι που θα πριμοδοτηθούν στα ΑΕΙ

Μάχη στο ΣτΕ αναγκάζονται να δώσουν δυο παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών, οι οποίοι – παρά τα αντιθέτως εξαγγελθέντα – δεν θα πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας.

Οι δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή  υπουργού  Οικονομικών Κώστα Γαβρόγλου  και  Γεωργίου Χουλιαράκη, αντίστοιχα,  με την οποία έπεσε “μαχαίρι” στις κατηγορίες των υποψηφίων φοιτητών  που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την στήριξη των πληγέντων, αντισυνταγματικά κατά την αίτηση, μίκρυνε τη λίστα των πυρόπληκτων βάζοντας επιπλεόν και πιο αυστηρά  κριτήρια .

Η ΠΝΠ

Η ΠΝΠ που εκδόθηκε μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική(Ραφήνα, Ν. Βουτζά και Μάτι), ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται  και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Όμως η κοινή υπουργική  απόφαση που εκδόθηκε για να εφαρμόσει την ΠΝΠ περιόρισε τον αριθμό “στα τέκνα θανόντων”, καθώς και τα τέκνα των οποίων “η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς”.

Ακατοίκητα

Στην προσφυγή που κατέθεσε ο διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Κότσηρας αναφέρεται πως οι δυο νεαροί είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του 2018  και τα σπίτια των γονέων τους είναι μόνον τυπικά και στατικά κατοικήσιμα, λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στον εσωτερικό και εξωτερικό τους χώρο.

Όπως λένε, “η επίμαχη  υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία”.

Related Posts