Η οργή των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών από τη φωτιά στο Μάτι ξεχελίζει, μετά την ήπια δικαστική απόφαση και συνεχίζουν να ζητούν διακαιοσύνη. Ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Νίκος Κοντορούσης τους συνάντησε λίγο μετά την άσκηση της εισαγγελικής έφεσης.
Η Άντζελα Κωνσταντάκη, κάτοικος στο Μάτι, μιλάει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια για την μάταιη προσπάθεια της να σώσει τη μητέρα της, ενώ η ίδια καιγόταν, στο ΕΡΤNews.
«Η μαμά μου πέφτει, προσπαθώ να τη σηκώσω. Δεν τα καταφέραμε. Ήρθε ο άντρας μου από πίσω τρέχοντας… προσπαθεί και εκείνος να τη βοηθήσει να σηκωθεί, αλλά εκείνη την ώρα άρπαξε φωτιά το πεύκο και το σκίνο που ήταν δίπλα μας. Τεράστια φωτιά. Και αρχίζω να καίγομαι και εγώ και όταν αρπάζει το πόδι μου φωτιά, αφήνω το χέρι της μαμάς μου να σβήσω τη φωτιά από πάνω μου. Xτυπιέμαι, προσπαθώ σβήνω τη φωτιά άρπαξε και το χέρι μου και νιώθω τον άνδρα μου, που μου αρπάζει το χέρι μου και μου λέει τρέχα. Φώναζα για τη μαμά μου. Έφυγε μου λέει, τρέχα», δηλώνει.
Ο πλημμεληματικός χαρακτήρας του κατηγορητηρίου έκανε αυτούς που έζησαν την νύχτα της πύρινης κόλασης να μην περιμένουν τιμωρίες ανάλογες των όσων είδαν με τα μάτια τους.
«Απαιτώ, είναι απαίτηση να υπάρξει δικαιοσύνη, να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Καθώς επίσης, θα περίμενα από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι όλους αυτούς, ένα συγνώμη. Εγώ προσωπικά περίμενα ένα συγνώμη», εξηγεί, η κ. Κωνσταντάκη.
Ο Δημήτρης Φιλιππής νοσηλεύτηκε για 1,5 μήνα στο νοσοκομείο με βαρύτατα εγκαύματα και σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες. Αφού εξασφάλισε ασφαλή διαφυγή για τη σύζυγο και το γιο του, επέστρεψε για να βοηθήσει με αυτοθυσία ηλικιωμένους που είχαν παγιδευτεί σε μία κατασκήνωση.
Ο κ. Φιλιππής, πολυεγκαυματίας τονίζει: «Απέδρασα καμένος, συνέχισα εθροπενα καίγομαι στην πορεία, μέχρι τελευταία στιγμή καιγόμουν. Κάποια στιγμή απλά κάπου πήδηξα. Τώρα από πού πήδηξα, πώς πήδηξα από τι ύψος πήδηξα δεν ξέρω. Ξέρω ότι βρέθηκα όρθιος στα βράχια και από εκεί πήδηξα στη θάλασσα».
Όσο για το ποια ήταν η πρώτη του αντίδραση στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου και των ποινών, ο κ. Φιλιππής απαντά: «Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου. Τι θα αλλάξει; Γιατί δεν το έκαναν αυτό πριν 20 μήνες που ξεκίνησε το δικαστήριο. Ήταν απλά επειδή επαναστάτησε ο κόσμος. Δεν πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει».
Αυτές και άλλες πολλές μαρτυρίες σαν και αυτές, μπήκαν στο χαρτί για να μείνουν στην ιστορία από μία κάτοικο που είδε κατάματα το θάνατο εκείνο το απόγευμα και γλύτωσε.
Η Μαρίνα Καρύδα, κάτοικος και συγγραφέας του βιβλίου «Μάτι 23 Ιουτλίου 2018» τονίζει: «Ποιος θα δικαιώσει τους 9 πνιγμένους αφού δεν κατηγορείται κανείς γι’ αυτό; Ποιος θα δικαιώσει τους ανυποψίαστους που η αστυνομία έστειλε μέσα; Ποιος θα δικαιώσει που έχεις έναν υπουργό και δίνει εντολές στο κέντρο επιχειρήσεων και δεν είναι κατηγορούμενος;».
«Χωρίς ελαφρυντικά»
Όπως αποκαλύπτει το ΕΡΤNews, ο εισαγγελέας στο σκεπτικό της έφεσης που άσκησε θεωρεί ότι δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε κανέναν.
«Η ανώτερη θέση των κατηγορούμενων ως αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, η εμπειρία τους σε ανάλογες επιχειρήσεις καθώς και η αποδειχθήσα από το δικαστήριο, αμέλεια τους που επέφερε το εγκληματικό αποτέλεσμα 102 ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών 32 ανθρώπων δια ιδιαιτέρως επώδυνο τρόπο (απανθράκωση και πνιγμός), δεν συνηγορούν στην χορήγηση ελαφρυντικής περιστάσεως».
Ο εισαγγελέας ζητεί να επιβληθεί στους καταδικασθέντες αυξημένη ποινή φυλάκισης για τα κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.