Συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών το καλοκαίρι και άμεσες κινήσεις αν ξεσπάσει φωτιά

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση πυρκαγιών το καλοκαίρι απαιτεί μια προληπτική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς και γνώση των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη πυρκαγιάς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Συμβουλές πρόληψης πυρκαγιάς:

  1. Καθαρή βλάστηση: Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα, το γρασίδι και άλλα εύφλεκτα υλικά από το σπίτι σας, δημιουργώντας έναν καθαρό χώρο που ονομάζεται προστατευτική ζώνη.
  2. Διατηρήστε τον εξωραϊσμό: Κόβετε τακτικά δέντρα, θάμνους και κλαδιά που κρέμονται κοντά σε κτίρια και καλώδια ρεύματος.
  3. Απορρίψτε τα σκουπίδια με ασφάλεια: Απορρίψτε σωστά τα απορρίμματα της αυλής, όπως κλαδιά και αποκόμματα, και αποφύγετε τη συσσώρευση κοντά σε κατασκευές.
  4. Πυράντοχα υλικά: Χρησιμοποιήστε πυρίμαχα υλικά κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση του σπιτιού σας, όπως πυρίμαχες στέγες και δοκάρια.
  5. Ασφαλείς υπαίθριες δραστηριότητες: Αποφύγετε τις ανοιχτές πυρκαγιές ή τις δραστηριότητες που δημιουργούν σπινθήρες, ειδικά σε ξηρές και ανέμους. Εάν επιτρέπεται, χρησιμοποιήστε καθορισμένους πυροσβεστικούς λάκκους ή ψησταριές.
  6. Ηλεκτρική ασφάλεια: Επιθεωρήστε την ηλεκτρική καλωδίωση και τον εξοπλισμό για τυχόν ζημιές ή πιθανούς κινδύνους. Αποφύγετε την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
  7. Προφυλάξεις από το κάπνισμα: Εάν καπνίζετε, σβήστε εντελώς τα τσιγάρα σε καθορισμένους χώρους και αποφύγετε να τα πετάξετε σε ξηρή βλάστηση ή εύφλεκτα δοχεία.

Άμεσες ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς:

  1. Καλέστε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης: Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της χώρας σας (π.χ. 199 στην Ελλάδα) για να αναφέρετε τη φωτιά. Δώστε την τοποθεσία σας και τυχόν σχετικές λεπτομέρειες.
  2. Ειδοποίηση άλλων: Ειδοποιήστε όλους όσοι βρίσκονται κοντά στη φωτιά και βεβαιωθείτε ότι θα εκκενωθούν αμέσως.
  3. Εκκένωση με ασφάλεια: Αφήστε την περιοχή ακολουθώντας καθιερωμένες διαδρομές εκκένωσης. Μείνετε χαμηλά για να αποφύγετε την εισπνοή καπνού, καλύψτε το στόμα σας με ένα υγρό πανί και κλείστε τις πόρτες πίσω σας.
  4. Μην καθυστερείτε: Μην χάνετε χρόνο μαζεύοντας αντικείμενα ή επιχειρώντας να σβήσετε τη φωτιά, εκτός εάν είναι ασφαλές να το κάνετε και η φωτιά είναι μικρή. Δώστε προτεραιότητα στην προσωπική ασφάλεια.
  5. Εντοπίστε ασφαλείς περιοχές: Εάν η διαφυγή είναι αδύνατη, βρείτε ένα δωμάτιο με παράθυρα και τηλέφωνο. Σφραγίστε τα κενά γύρω από τις πόρτες και τους αεραγωγούς με βρεγμένες πετσέτες ή κουβέρτες για να αποτρέψετε την είσοδο καπνού.
  6. Χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρες: Εάν είστε εκπαιδευμένοι και έχετε αυτοπεποίθηση, χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα σε μικρές εστίες, στοχεύοντας στη βάση της φλόγας. Διατηρείτε πάντα μια οδό διαφυγής και μην γυρίζετε ποτέ την πλάτη σας στη φωτιά.
  7. Μείνετε συνδεδεμένοι: Εάν παγιδευτείτε, καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας τις για την τοποθεσία και την κατάστασή σας. Σηματοδοτήστε για βοήθεια κουνώντας ένα φωτεινό πανί ή φακό από ένα παράθυρο.

Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τις τοπικές οδηγίες και κανονισμούς πυρασφάλειας, καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία σας. Εξετάζετε τακτικά και εφαρμόζετε τα σχέδια εκκένωσης πυρκαγιάς με τα μέλη του νοικοκυριού σας για να βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Related Posts