Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο και σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει περίπου 100 κατοικίες των 80 τ.μ.
Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η υλοποίηση δύο έργων, το πρώτο αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών σε ακίνητο του Δήμου Ραφήνας, και το δεύτερο στην αναβάθμιση ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής. Το κόστος των έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το κόστος των αναγκαίων οικοδομκών αδειών και ο ΦΠΑ.
Τα περίπου 11 εκ. της συνδρομής της Κύπρου συγκεντρώθηκαν μέσω του Ειδικού Λογαριασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκε από δωρεές ιδιωτών το ποσό των 973.282,97 ευρώ, ενώ για τον ίδιο σκοπό κατατέθηκε ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ ως συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό, θα συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο.
Οπως επεσήμανε κατα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις, η α΄φάση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς έγκριση, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται και η β΄ φάση που περιλαμβάνει το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής και την πράξη εφαρμογής και εξελίσσεται παράλληλα ώστε να κερδηθεί χρόνος. Ο ίδιος εκτιμά ότι το ΕΠΣ θα λάβει σύντομα έγκριση, ενώ έως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και η β΄φάση, σημείο από το οποίο η ταχύτητα εξέλιξης θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά η υπό πολεοδόμηση περιοχή «θεωρείται αντιπροσωπευτική και ενδεικτική καθώς εμπεριέχει όλα τα προβλήματα που διαχρονικά έχουν σωρευτεί σε θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Το στοίχημα για όλους μας είναι να οργανώσουμε κανόνες και το ΕΠΣ δια του Προεδρικού Διατάγματος που εκκρεμεί θα είναι μια πολύ καλή βάση αναφοράς για το πως μπορούμε να χειριστούμε αποτελεσματικά διαχρονικές εκκρεμότητες και πληγές που δεν έχουν λυθεί. Η περιοχή έχει και σχέδια πόλης και όρια οικισμών και δασικές – αρχαιολογικές εκτάσεις και αιγιαλούς και παραλίες», σημείωσε.
Η κοινωνική κατοικία για τους πυρόπληκτους
Η ανέγερση των κατοικιών περιλαμβάνει ακίνητο του δήμου Ραφήνας στην περιοχή Σκουφέικα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιωτική γη, η οποία θα περιέλθει στο δήμο ως εισφορά σε γη συνεπεία πολεοδομκού σχεδιασμού και θα μεταβιβαστεί επίσης στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε έκταση 16 στρεμμάτων και θα αποτελείται από επτά κτίρια συνολικού εμβαδού 7.840 τ.μ. με αριθμό διαμερισμάτων που θα προκύψει για κάθε κτίριο από την οριστική μελέτη, ενδεικτικά αναφέρονται 14 διαμερίσματα των 80 τ.μ. «ύστερα από καταγραφή και εκτίμηση των στεγαστικών αναγκών που πρόκειται να καλυφθούν», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο.
Τα κτίρια θα αναπτύσσονται στο επίπεδο τμήμα του οικοπέδου σε πιλοτή, ενώ τα τμήματα με έντονες υψομετρικές διαφορές θα διαμορφώνονται με πρανές και πράσινο.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι 3,5 χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και περίπου επτά μήνες μετά τις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, το υπουργείο εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρώσει την καταγραφη των πιθανών δικαιούχων, όπως παραδέχτηκε σημερα κατά την ενημερωση της Επιτροπής ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ενώ παράλληλα προχωρεί στο σχεδιασμό των κατοικιών χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί με ακρίβεια οι ανάγκες των δικαιούχων, π.χ. αν θα χρειαστούν μικρότερα ή και μεγαλύτερων των 80 τ.μ. σπίτια.
Ο κ. Ταγαράς δικαιολόγησε την απόφαση αυτή σημειώνοντας ότι «Εχει προβλεφθεί η δυνατότητα αυξομειώσεων στο εμβαδό. Οι κατοικίες μπορεί να είναι 60 ή μπορεί να είναι και 110 τ.μ. Σχεδιάζουμε χωρίς να έχουμε μετρήσει ακριβώς για να μηδενιστούν οι νεκροί χρόνοι» επεσήμανε.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε διαβεβαιώσει, πάντως, από το περασμένο καλοκαίρι ότι οι δικαιούχοι «θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια» και θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχασαν την πρώτη κατοικία τους.
Ως προς τα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία θα φιλοξενηθούν οι κατοικίες, όπως ορίζει το Μνημόνιο, η χωροθέτηση των κτιρίων και η διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων θα διασφαλίζει αντιπυρικές ζώνες και απορροή των όμβριων, ενώ παράλληλα τα τμήματα αυτά θα ενταχθούν λειτουργικά με διαμόρφωση πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και πρασίνου.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των οικιστικών μονάδων είναι σύγχρονος, υψηλής αισθητικής με αντιπυρικές και βιοκλιματικές πρόνοιες.
Στο κειμενο του Μνημονίου, πάντως, δεν αναφέρεται με ακρίβεια ούτε η περιοχή, στην οποία θα ανεγερθούν οι κοινωνικές κατοικίες, ούτε η περιοχή στην οποία θα διαμορφωθεί ο «χώρος δασικής αναψυχής», κάτι για το οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο χώρος δασικής αναψυχής
Αναφορικά με τη διαμόρφωση του χώρου δασικής αναψυχής, όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή θα βρίσκεται στην περιοχή του Μαραθώνα. Ανήκει στον e-ΕΦΚΑ και θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η διαγωνιστική διαδικασία καθώς και η υλοποίηση θα διενεργηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα σχέδια και τα έγγραφα του διαγωνισμού θα σταλούν επίσης στην Κυπριακή Δημοκρατί για ενημέρωση.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου θα στοχεύει στην αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος με παράλληλες επεμβάσεις παροχής υπηρεσιών δασικής αναψυχής, μέσω έργων και εργασιών αύξησης της επισκεψιμότητας και της λειτουργικότητάς του.
Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο εάν ο συγκεκριμένος χώρος θα περιλαμβάνει αναψυκτήριο, το οποίο θα λειτουργεί και μετά τη δύση του ηλίου κατά παρέκκλιση της δασικής νομοθεσίας, ο κ. Ταγαράς επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Σπίρτζης: Ζητάμε απαντήσεις για τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού και της κρατικής αρωγής
Σειρά ερωτημάτων για την πορεία της αποκατάστασης της περιοχής, έθεσε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σημείωσε επίσης οτι η αρχική κατεύθυνση των χρημάτων της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούσε την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
Αναφορικά με το Μάτι έθεσε τα εξής ερωτήματα:
- Ποιος είνα ο απολογισμός του φορέα «Μάτι Ξανά» 2,5 χρόνια μετά;
- Ποιοι είναι οι μελετητές και σε ποια ακριβώς οικόπεδα σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις;
- Με ποια διαδικασία έχουν προσληφθεί οι μελετητές;
- Τι έχουν απογίνει τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού, περίπου 30 εκ. ευρώ;
Αν και που έχουν κατευθυνθεί τα 126 εκ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί ως κρατική αρωγή για την αποζημίωση των πολιτών από το αποθεματικό του ΠΔΕ με ΚΥΑ από τον Αύγουστο του 2018; «Εως τον Ιούλιο του 2019 είχαν πιστωθεί 3 εκ. ευρώ για επισκευές και 11 εκ για ανακατασκευές, έως τον Ιούλιο του 2020 είχαν πιστωθεί 9,7 εκ για επισκευές και 1,4 εκ για ανεγέρσεις». {πηγή}