Σήμερα, παρουσιάζονται εδώ στο in.gr για πρώτη φορά αποσπάσματα από την πρώτη αναλυτική και ευρεία μελέτη που έλαβε χώρα, έχοντας και την ασφαλή απόσταση τού χρόνου από τα γεγονότα.
Η Μεταπτυχιακή Διατριβή τού Γιώργου Σπανού στο MSc EΚΠΑ τού Καθ. Ευθύμη Λέκκα, «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος-Καταστροφών-Κρίσεων στους Διοικητικούς & Αναπτυξιακούς Τομείς», με θέμα «Αστικές Πυρκαγιές: Η Διαχείριση τής Περίπτωσης «Mάτι», Ελλάδα 23.7.2018. Ατομική Διάσωση και Επείγουσα Απομάκρυνση Πληθυσμού, Μέσα Από Προσωπικές Μαρτυρίες Επιζώντων», τιμήθηκε από τους επιβλέποντες καθηγητές με άριστα, έκανε χρήση 43 σημαντικών βιβλιογραφικών πηγών και είναι διαθέσιμη στην ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη «Πέργαμος».
Ο κ. Γιώργος Σπανός κατέθεσε στο in.gr και την προσωπική του άποψη για τα γεγονότα στο Μάτι και παραθέτουμε ευθύς αμέσως ακολουθημένη από τα συμπεράσματα της διατριβής που έκανε.
«Η μικρή φωτιά που φέρεται να άναψε σε ξερά χόρτα κάτοικος στην Καλλιτεχνούπολη Ανατολικής Αττικής, στους πρόποδες τού Πεντελικού Όρους, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, εκτυλίχθηκε ανεξέλεγκτα σε μία καταστροφική πυρκαγιά που επέφερε πρωτοφανείς στα παγκόσμια χρονικά απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, και περιουσίες.
Έχουν απόλυτο δίκιο, τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι και οι πληγέντες όλων των περιοχών (που για λόγους οικονομίας εδώ θα τις συνοψίσουμε ως «Μάτι») οι οποίοι διαμαρτύρονται κι αντιπαρέρχονται τον όρο «φυσική καταστροφή» για την μεγαλύτερη και φονικότερη Αστική Πυρκαγιά τού 21ου αιώνα (σημ. εξαιρούμε την Βικτώρια τής Αυστραλίας το 2003 με περ. 200 νεκρούς, διότι ήταν ‘MegaFire’ σε διαφορετικό ανάγλυφο).
Η κατηγοριοποίηση της μεγάλης καταστροφής τού Ματιού είναι μία: πρόκειται για μία ΣΥΝΘΕΤΗ ή ΠΟΛΛΑΠΛΗ καταστροφή, που ξεκίνησε ως Ανθρωπογενής(!), όχι μόνο διότι ήταν ανθρώπινα τα αίτια τής έναρξης της, αλλά ανθρώπινα ήταν και τα αιτιατά -η πρωτόγνωρη ανεπάρκεια των ιθυνόντων είναι που της επέτρεψε να εξελιχθεί σε Φυσική (με την έννοια όμως τής τρωτότητας τού φυσικού περιβάλλοντος ως καύσιμη ύλη μίας μικρής έρπουσας, αρχικά πυρκαγιάς, που πήρε την χειρότερη μορφή τού είδους, τη Μεικτή, η οποία ενίσχυσε και τη δύναμη των ανέμων λόγω τού μικροκλίματος που δημιούργησε).
Στη συνέχεια, ο Έρεβος απέκτησε και χαρακτηριστικά Τεχνολογικής καταστροφής (NaTech-Natural disaster triggering a TECHnological disaster) βάλλοντας κατά των κοινωφελών δικτύων π.χ. μετασχηματιστές ΔΕΗ-ΟΤΕ κτλ. τα οποία με τα φαινόμενα Bleve (boiling liquid expanding vapor explosion) που εξελίχθηκαν, (δηλ. φιάλες υγραερίου και δεξαμενές καυσίμων σε σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες, μαγαζιά κτλ.) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ένταση, την εξάπλωση και τις τελικές ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και σε επιζώντες-εγκαυματίες (το περιβάλλον και τα υλικά αγαθά ξαναφτιάχνονται έστω και με πολύ κόπο). {συνεχίστε εδώ}