Σφοδρές αντιδράσεις από την κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη για το Μάτι

Αιχμηρές ανακοινώσεις από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και οργισμένες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσό. {https://www.efsyn.gr}

Σφοδρές αντιδράσεις, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης για την πυρκαγιά στο Μάτι, προκάλεσε η επικοινωνιακή κίνηση στελεχών της κυβέρνησης να προεξοφλήσουν τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση μετά τις εύλογες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων για την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Με δηλώσεις τους, κυβερνητικά στελέχη δημόσια επέκριναν τη δικαστική απόφαση, «δίνοντας γραμμή» σε ανώτατους δικαστές, σε μια ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη, ο οποίος ανέφερε πως «η απόφαση μας αφήνει με μία αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την άσκηση έφεσης.

Διαρροές, την ίδια κιόλας μέρα της απόφασης, έκαναν λόγο για εντολές της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα περί επίσπευσης των δικαστικών διαδικασιών πριν η υπόθεση φτάσει στο όριο της παραγραφής, κάτι που μέχρι τώρα δεν φαινόταν να αποτελούσε προτεραιότητα, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση χρειάστηκε 5 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες. Ετσι, επειδή η δίκη αφορά πλημμελήματα, η υπόθεση πρέπει να τελεσιδικήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Αργότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε ουσιαστικά από την Εισαγγελία Εφετών να διερευνήσει αν μπορεί να ασκήσει έφεση επί της απόφασης τόσο ως προς τους αθωωθέντες όσο και ως προς τους καταδικασθέντες. Αίτηση ωστόσο από συνηγόρους των συγγενών έγινε την επόμενη μέρα της δικαστικής απόφασης, στην Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας να επανεξεταστεί η πρωτόδικη απόφαση, ενώ ανέφεραν πως θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο, προσφεύγοντας ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν δεν δικαιωθούν και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) ξεσπάθωσε κηρύσσοντας «μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη», ενώ άσκησε κριτική και στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Μπούγα, ο οποίος έσπευσε λίγη ώρα μετά την είδηση της απόφασης να δηλώσει βέβαιος πως θα ασκηθεί εισαγγελική έφεση. Για την ΕνΔΕ η δήλωσή του ήταν «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» για την οποία θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών, «καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του θεσμού της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της».

Αιχμηρή ανακοίνωση κατά των δημόσιων παρεμβάσεων των κυβερνητικών στελεχών εξέδωσε και η μειοψηφία της ΕνΔΕ (antimolia.gr), κάνοντας λόγο για «ασυμβίβαστο προς την αρχή της διακρίσεως των λειτουργιών», διευκρινίζοντας πως το δικαστήριο επέβαλε την βαρύτερη εφαρμοστέα ποινή, δηλαδή τη φυλάκιση 5 ετών, σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο. «Οι Δικαστές και Εισαγγελείς οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν οι ίδιοι άνθρωποι που εκ των υστέρων και χωρίς δικαίωμα κάνουν δημόσια επιτιμητικά σχόλια σε βάρος των δικαστικών αποφάσεων», υπογραμμίζουν οι δικαστές, ενώ συμπληρώνουν πως οι δημόσιες παρεμβάσεις προσβάλλουν «με πρόδηλο τρόπο το Κράτος Δικαίου», «την προστασία του οποίου οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε».

«Δηλώσεις δημοσίων προσώπων και κυβερνητικών στελεχών για εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η προκείμενη, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ συνιστούν παρέμβαση στη λειτουργία δικαιοσύνης, παράβαση της αρχής της δίκαιης δίκης και του δικαιοκρατικού κεκτημένου», σημείωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσός.

Related Posts