Δίκη Μάτι: Τι κατέθεσε κατηγορούμενος για την φωτιά – Πότε θα βγει η εισαγγελική απόφαση

Ο κύκλος των απολογιών της πολύμηνης δίκης έκλεισε με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, τον κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης, που κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια» είπε ο κ. Αγγελόπουλος υποστηρίζοντας ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δεν είναι στην περιοχή Νταού, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά η φωτιά έφτασε από την Καλλιτεχνούπολη.

«Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν έβαλα φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!», είπε στους δικαστές.

Όπως περιέγραψε, επέστρεψε στο σπίτι του στις 16.20, όταν δεν είδε απολύτως τίποτα. «Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά. Λίγο αργότερα, ενώ τακτοποιούσα τα ψώνια είδα καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό».

Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με το εάν είχε κλαδέψει δέντρα, εκείνος απάντησε: «Είχα κλαδέψει το Μάιο. Τα τοποθετούσα σε ένα σημείο του οικοπέδου μου και κατά καιρούς πρόσθετα και άλλα. Θα καλούσα τον Δήμο να τα πάρει».

Ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι δεν έβαλε φωτιά και επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα», υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι από τον δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».

Εισαγγελέας: Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;
Κατηγορούμενος: Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.
Εισαγγελέας: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;
Κατηγορούμενος: Η φωτιά ήρθε από αλλού.
Εισαγγελέας: Από πού;
Κατηγορούμενος: Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

«Καμία αμέλεια» λέει ο Στεργιου – Καψάλης
Ένα άριστο κέντρο επιχειρήσεων υποστήριξε διέθετε ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, που υπεραμύνθηκε των ενεργειών του δήμου. «Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια. Στο Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών σχολίασε: «Ένα θα σας πω. Μόλις δω τον επιτόπιο αρχηγό της Πυροσβεστικής περιμένω το «εκκενώνουμε ή δεν εκκενώνουμε». Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Όχι, αγαπητοί μου, θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός και πολύ σωστά το κάναμε. Μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες πυρκαγιές δεν σώζονται τυχαία στην Πεντέλη».

Related Posts