Δίκη Μάτι: «Ξέραμε για κάποιους νεκρούς στη συνέντευξη Τύπου»

Στην τελευταία φάση της βρίσκεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ένα χρόνο μετά την έναρξή της, καθώς ξεκίνησαν οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων.

Ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που απολογείται στη δίκη για τους 104 νεκρούς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018. Η απολογία του είχε διακοπεί εξαιτίας της δικηγορικής αποχής.

Ο Σ. Τερζούδης είπε κατά την απολογία του στη δίκη πως είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη νεκρών στην τραγωδία στο Μάτι πριν δοθεί η συνέντευξη τύπου.

«Ήταν ένα σαρωτικό συμβάν, δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση με τόσο τραγικές συνέπειες. Ήταν μια εθνική τραγωδία» είπε ο Σ. Τερζούδης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα.

Αναφερόμενος στην έλλειψη εναέριων μέσων εκείνη την ημέρα είπε πως: «Δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα cl215 γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Όλα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα».

Έχουν «παγώσει» τα σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης

Ο Σ. Τερζούδης σημείωσε πως έως και σήμερα δεν έχουν κατατεθεί «ολοκληρωμένα σχέδια για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς».

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε .Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Έδωσε 18μηνη παράταση και βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα….».

«Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν», είπε.

Εισαγγελέας: Μετά το χρόνο που πέρασε, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει.

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: Μάθαμε για νεκρούς στις 19:54:19. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Related Posts