Δίκη Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες – Πυρά Τερζούδη σε Ματθαιόπουλο

«Όταν βρισκόμουν σε αυτή τη θέση ήμουν στα δυσμάς της καριέρας μου, θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου στους συγγενείς των θυμάτων για αυτή την τραγωδία, αλλά δε θα πω κάτι περισσότερο γιατί τα λόγια είναι περιττά». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της απολογίας του Σωτήρη Τερζούδη, πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, που άνοιξε των κύκλο των απολογιών στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν σήμερα οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Το κατηγορητήριο λέει ότι σε επίπεδο επιτήρησης δεν υπήρχε πρόληψη. Η εναέρια επιτήρηση προγραμματίζεται από το ΕΣΚΕ και δε μπορεί να είναι πάνω από 4 ώρες. Οι 4 ώρες αυτές αποτυπώνονται και στα έγγραφα. Ο κ. Λιότσιος κάνει λάθος όταν λέει ότι τα 4ωρα αυτά μπορούν να ανανεώνονται. Είχαμε δυο ώρες, το διθέσιο πετζετέλ, αυτό δυο ώρες μπορεί να κάνει εναέρια επιτήρηση» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε με νόημα πως σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά πήγαν drone για λόγους… σκοπιμότητας.

Απαντώντας σε πολλά κομμάτια του πρίσματος του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο κ. Τερζούδης έκανε αναφορά σε σημείο που γίνεται λόγος για τη δημιουργία τμήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφων. «Δημιουργήθηκε το 2017 αλλά λειτούργησε το 2020. Υπήρχαν drone σε νησιά για να επιτηρήσουν. Πήγαν πράγματι. Εγώ θα σας το πω πήγαν, αλλά πήγαν για άλλους σκοπούς. Δε θέλω να αναφερθώ τώρα. Υπάρχουν λόγοι σκοπιμότητας που πήγαν Ζάκυνθο και Κεφαλονιά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι περιοχές επικίνδυνες».

Λίγο αργότερα, ξέσπασε λέγοντας: «Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων! Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων! Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων! Ήταν μια τρελή ημέρα! Όχι! Όχι κύριες και κύριοι όχι!».

Ερωτήσεις δέχτηκε ο κατηγορούμενος και για την εκτροπή εναέριου μέσου προς τη motor oil λέγοντας χαρακτηριστικά «μ’ έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα». Όπως είπε ο κατηγορούμενος, «ήρθε ο κ. Φωστιέρης στο γραφείο μου και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη motor oil. Ότι εντός της motor oil υπάρχει στίγμα και ότι υπάρχει φωτιά μέσα. Αυτό με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα».

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος του ζήτησε συνδρομή εναέριων μέσων;

Κατηγορούμενος: Όχι αυτά δε γίνονται έτσι εκείνη τη στιγμή. Για τη στάθμιση θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από το πεδίο.

Πρόεδρος: Σας είπε από που αντλεί αυτήν την πληροφόρηση;

Κατηγορούμενος: Όχι ούτε μου είπε ούτε τον ρώτησα. Αφού το είπε ο διοικητής του ΕΣΚΕ είναι έτσι. Δεδομένου αυτού έδωσα την έγκριση μου να πάει το εναέριο μέσο.

Το εναέριο επιχείρησε στα πέριξ της motor oil, αν είχε πάρει φωτιά η δεξαμενή θα είχαμε τελειώσει. Οι καύτρες έμπαιναν μέσα. Είχαμε το μέτωπο από το Καλαμάκι και ένα ακόμη μέτωπο πάνω από την Ολυμπία οδό.

Πρόεδρος: Οι άνεμοι που φυσούσαν εκείνη την στιγμή ήταν από τον οικισμό προς τη motor oil ή προς τον οικισμό;

Κατηγορούμενος: Είχε βορειοδυτικό άνεμο άρα πήγαινε προς τη motor oil.

Σε σημείο της απολογίας του, όταν είχε ανεβάσει τον τόνο της φωνής του, ο κ. Τερζούδης σταμάτησε ξαφνικά και είπε προς το δικαστήριο: «Συγχωρέστε μου τον τόνο, έχω και τους ανθρώπους πίσω μου, αυτό το δράμα μ’ έχει ξεπεράσει. Δε μπορώ…».

Τα πυρά του έστρεψε προς τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο λέγοντας: «Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση. Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι; Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του διότι δε μιλάμε. Εκεί ήταν υπουργός και γενικός γραμματέας, μπορούσε να πάει…Δεν ξέρω εάν είναι δειλός αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα! Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα».

Related Posts