Διεκόπη η δίκη για το Μάτι – Παραιτείται από τη βουλευτική της ασυλία η Ρένα Δούρου

Παραιτήθηκε της βουλευτικής της ασυλίας η Ρένα Δούρου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε διακοπή της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 οδήγησε η εκλογή της Ρένας Δούρου στη Βουλή, στις πρόσφατες εκλογές.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, που επί οκτώ μήνες εκδικάζει την τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών, θα διαβιβάσει στη Βουλή αίτημα για την άρση ασυλίας τής εκ των κατηγορουμένων Ρένας Δούρου, ώστε να μπορέσει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη η τότε περιφερειάρχης Αττικής. Έτσι, έδωσε νέα δικάσιμο για τις 24 Ιουλίου προκειμένου έως τότε να έχει λάβει η τακτική Δικαιοσύνη την έγκριση του Κοινοβουλίου να κρίνει ποινικά τη νέα βουλευτή. Ωστόσο, αν στις 24 Ιουλίου δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, το δικαστήριο θα δώσει νέα δικάσιμο.

Σύμφωνα με δήλωση της κατηγορούμενης, που ανέγνωσε στο δικαστήριο ο εκ των συνηγόρων της κατηγορουμένης Θεόδωρος Σχοινάς, η κ. Δούρου σκοπεύει να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία και πρόκειται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δίκη. Στη δήλωσή της, η κ. Δούρου τονίζει πως αναμένει δίκαια κρίση καθώς δεν έχει διαπράξει τίποτε ώστε να φοβάται την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, έθεσε το θέμα που ανέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με την εκλογή της κ. Δούρου επισημαίνοντας ότι υπάρχει δικονομικό κώλυμα με την κατηγορούμενη. Ως εκ τούτου ζήτησε και έγινε δεκτό, καθώς ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο που δίνει αγώνα δρόμου αναγνωρίζοντας τον ορατό κίνδυνο της παραγραφής σε επόμενους βαθμούς κρίσης, να διακοπεί η δίκη μέχρι να εξασφαλιστεί η άδεια της Βουλής.

Η διακοπή σηματοδοτεί ακόμη μία καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης της Δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό για τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες και ενώ πλέον συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, οπότε η χώρα βίωσε τον όλεθρο που άφησε πίσω της η φωτιά στο Μάτι.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστή και η δήλωση της Ρένας Δούρου, η οποία παραιτείται της βουλευτικής της ασυλίας.

Αναλυτικά:

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25.06.2023 εκλέχτηκα βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια “Δυτικός Τομέας Αθήνας” με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ορκίστηκα στις 03.07.2023 σύμφωνα με το άρθρο 59 Σ.

Η ιδιότητά μου αυτή υποχρεώνει το Δικαστήριό Σας, το οποίο από την 31.10.2022 αδιάλειπτα και συστηματικά, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη 73 συνεδριάσεις, εκδικάζει την εθνική τραγωδία της 18.07.2018 στο Μάτι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 Σ να αναστείλει τη σε βάρος μου ποινική δίωξη μέχρις ότου χορηγηθεί άδεια από την Βουλή των Ελλήνων.

Με την παρούσα δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83) και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης.

Στον πυρήνα των αξιών μου βρίσκεται η ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη όλων των πολιτών, ισχυρών και ανίσχυρων, προβεβλημένων και μη. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναμένω το ακροατήριο με υπομονή, αλλά και με την πεποίθηση ότι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους θα λάβουν τη δίκαιη απόφαση.

Όταν, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, πολιτικοί αντίπαλοί μου, με ασέβεια προς τα θύματα της εθνικής τραγωδίας αλλά και προς τη Δικαιοσύνη, επιδόθηκαν σε μια συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενοχής μου, με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις περιφερειακές αλλά και εθνικές εκλογές του 2019, επέλεξα συνειδητά να μην απαντώ. Ενώ διαστρέβλωναν το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει αρμοδιότητες, χρησιμοποιούσαν κραυγαλέα ψέματα, όπως ότι “η Πυροσβεστική έδωσε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση” και παραποιούσαν επίμονα δηλώσεις μου, εγώ προσέβλεπα στη δίκαιη κρίση των δικαστικών οργάνων. Δεν έχω πράξει ούτε έχω παραλείψει κάτι για το οποίο να φοβούμαι την κρίση Σας. Άλλωστε, τον Ιούλιο του 2022, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, ζήτησα με γραπτό αίτημά μου την επίσπευση έναρξης της δίκης.

Related Posts