Δίκη Μάτι: Κατάθεση «βόμβα» – «Μπορούσαν να προλάβουν τη φωτιά, δεν το έκαναν»

Η δίκη για την φωτιά στο Μάτι, που στοίχισε το 2018 τη ζωή από 104 ανθρώπους συνεχίστηκε με την απολογία του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Γιάννη Κώστα.

Σε μια κατάθεση βόμβα προχώρησε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δυνατότητα αντιμετώπισης και ελέγχου της φονικής φωτιάς στο Μάτι, με την έγκαιρη χρήση εναέριων μέσων.

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας «σκιαγράφησε» τις παραλείψεις των αρμοδίων που συνετέλεσαν στη βιβλική καταστροφή του 2018. Με λεπτομέρειες ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα όσα κατά τη γνώμη του δεν έγιναν εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018, ενώ αποκάλυψε πως και ο ίδιος, όπως και ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος, «εκφοβίστηκε» από κατηγορούμενο στη δίκη με μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος του.

Συγκεκριμένα, αρχίζοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο κ. Κώστας ανέφερε πως από την προηγούμενη ημέρα της πυρκαγιάς ήταν σε γνώση της υπηρεσίας όλα τα στοιχεία της επικινδυνότητας και πως εξ’ αυτού του λόγου όφειλαν να επανδρώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η απουσία των εναέριων μέσων

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας έκανε λόγο για απουσία εναέριων μέσων την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρατήρησα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο για να κάνει προληπτική επιτήρηση λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει το καπνό και να χτυπήσει τη φωτιά εν τη γενέσει της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη».

Ακολούθως, ο κ. Κώστας αναφέρθηκε στις εκκλήσεις για του για βοήθεια προς το κέντρο της Πυροσβεστικής ελάχιστα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα εκείνης της ημέρας. «Κέντρο χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά βρίσκεται στον περίβολο των σπιτιών και πάει στο βουνό» είχε αναφέρει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

«Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο, είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις. Στις 17.11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε γιατί η πυρκαγιά όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας έκατσε. Και πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε. Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας για να προσθέσει: «Στις 17.30 η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Εναέρια δεν υπάρχουν, κυρία πρόεδρε ένα εναέριο. Δεν ήρθε ξανά άλλο. Αν έρχονταν τρία – τέσσερα εναέρια μέχρι τις 5 με 5:30 η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη».

Δίκη Μάτι: Τι απαντά ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής για τη μήνυση που δέχθηκε

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας Βασίλη Ταουξή, σχετικά με τη μήνυση που δέχθηκε από κατηγορούμενο στη δίκη για το Μάτι ο κ. Κώστας, είπε στην κατάθεσή του: «Στόχος των κινήσεων αυτών εκ μέρους των κατηγορουμένων ήταν να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας. Εγώ όμως όχι μόνο δεν φοβήθηκα αλλά είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω γιατί χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι».

Τέλος, όπως είπε ο μάρτυρας, ο ίδιος διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στη λίστα με τα στίγματα των πυροσβεστικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως ανέφερε, ενημέρωσε αμέσως τους ανωτέρους τους προκειμένου να λάβει γνώση ο εισαγγελέας και όταν διαπίστωσε πως δεν υπήρχε διάθεση για κάτι τέτοιο ο ίδιος το κατήγγειλε τα όσα είδε στις εισαγγελικές αρχές αλλά και τον κ. Λιότσιο.

Related Posts