Μάρτυρας για Μάτι: «Υποβαθμίστηκε σαν γεγονός η πυρκαγιά στο Νταού»

Επιχειρησιακά λάθη που οδήγησαν στην πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι επισήμανε κατά τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εξέτασης του ο τεχνικός σύμβουλος και πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Ο τεχνικός σύμβουλος που διορίστηκε από οικογένειες θυμάτων ώστε να εκπονήσει πόρισμα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, αναφέρθηκε στη φωτιά που ξέσπασε στις 16:06 στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, 24 λεπτά πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης. Οπως είπε, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε μέσω του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ) για μία φωτιά που ήταν έρπουσα σε θάμνους, εκτός των διυλιστηρίων, χωρίς όμως να συντρέχει πραγματικός κίνδυνος. Αυτός, όπως είπε, ήταν ένας βασικός λόγος που καθυστέρησαν οι δυνάμεις να συνδράμουν στη φωτιά που κατευθύνθηκε λίγο αργότερα στο Μάτι.

«Οι εγκαταστάσεις είχαν αυτόματο υπερσύγχρονο σύστημα σε περίπτωση φωτιάς», είπε τονίζοντας πως προκύπτει μέσα από συνομιλίες, πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία από τον διευθυντή του ιδιοκτήτη των διυλιστηρίων προς τον διοικητή του ΕΣΚΕ, Γιάννη Φωστιέρη για συνδρομή στη φωτιά: «Δε θέλω να πιστέψω πως για την καθυστέρηση, έφταιγε το τηλέφωνο του επιχειρηματία που πήρε τηλέφωνο τον κ. Φωστιέρη».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις διαφορές ανάμεσα στην επιτυχή κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέττα που προηγήθηκε της φωτιάς που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης τονίζοντας πως είναι ενδεικτικές των επιχειρησιακών λαθών που συντέλεσαν στην καταστροφική πυρκαγιά:

Δικηγόρος: Είπατε ότι η φωτιά στη Κινέττα κατασβέστηκε επιτυχώς αλλά στο Νταού υπήρξαν διαδοχικά πολλοί επικεφαλης. Τι σημαίνει αυτό;

Τεχνικός Σύμβουλος: Ο κ. Αχιλλέας Τζουβάρας (επικεφαλής κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κινέτα ως περιφερειάρχης) πήγε όπως έπρεπε, στην Κινέττα. Όταν ξέσπασε η άλλη φωτιά, στο Νταού υπήρχε διαδοχή συντονιστών, αφού πήγε στην Ανατολική Αττική και άλλαξε ο επικεφαλής. Σωστό θα ήταν να πάει ένας ανώτατος αξιωματικός εκ μέρους του ΕΣΚΕ που θα συντόνιζε από την αρχή ως το τέλος. Θεωρώ ότι υποβαθμίστηκε σαν γεγονός η πυρκαγιά στο Νταού. Ο αντιστράτηγος κ Ματθαιόπουλος, αν βρισκόταν στο σημείο, θα έδινε ευθέως εντολές εκεί που πρέπει. Ενας αντιπύραρχος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πρέπει να απευθυνθεί σε τρίτους και δημιουργούνται διαμεσολαβήσεις κάτι που οδηγεί σε ελλιπή αντιμετώπιση της φωτιάς.

Ειδική αναφορά έκανε και στον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη:

Δικηγόρος: Ο κ. Καπάκης μερίμνησε όπως έπρεπε για το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών;

Τεχνικός Σύμβουλος: Το 2018 εκδόθηκε μια εγκύκλιος οδηγιών δράσης, που είναι πιο εξειδικευμένη από το γενικό σχέδιο δράσης. Αυτή εκδόθηκε 25 Μαΐου, 20 μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Πως θα κινητοποιηθούν άμεσα δήμοι και οι περιφέρειες; Δήμοι και περιφέρειες είναι υποχρεωμένοι μετά την έκδοση της εγκυκλίου να κάνουν «ασκήσεις», που δεν έκαναν.

Related Posts