Δίκη για το Μάτι – Λιότσιος: «Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν κανένας εκεί»

«Ολα έγιναν κατόπιν εορτής. Ολα έγιναν μετά τις 7, που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανένας» είπε ο δικαστικός πραγματογνώμονας στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, ο οποίος απάντησε και σήμερα σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.

Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, που βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για 12η δικάσιμο, επανέλαβε πως τις κρίσιμες στιγμές δεν βρέθηκε κανείς αρμόδιος να βοηθήσει τους πολίτες που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν από τη φωτιά.

Παρόντος και σήμερα στο εδώλιο του Σ. Τερζούδη, που θεωρείται ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων για τα ολέθρια αποτελέσματα της πυρκαγιάς, η συνήγορός του έθεσε στον επιπυραγό ερωτήματα σχετικά με την έναρξη της φωτιάς και την έντασή της στο Νταού Πεντέλης, ώστε να καταδειχθεί αν θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο από εναέρια και επίγεια μέσα.

Ο Δ. Λιότσιος, επιδεικνύοντας στο δικαστήριο βίντεο που έχει τραβηχτεί από αυτόπτη μάρτυρα και καταγράφει κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά στις 17.40 με 17.45, τόνισε στους δικαστές: «Βλέπετε στο βίντεο τον κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά. Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μια φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί».

Συνήγορος: Σχετικά με την απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα, έχετε πει ότι την εντολή την έδωσε το ΕΣΚΕ. Ο δήμαρχος Μεγαραίων, όμως, λέει ότι μόνος του πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση διότι ήταν τόσο γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς.

Μάρτυρας: Το αμφισβητώ. Υπάρχουν έγγραφα (για την επιχείρηση που έγινε).

Ο Δ. Λιότσιος, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά τη μέγιστης σημασίας επιχείρηση για την απομάκρυνση πολιτών από το Μάτι, για την οποία ποτέ δεν ελήφθη απόφαση, αναφέρθηκε κατά, την εξέταση του, και στην ανυπαρξία των αρμόδιων τις κρίσιμες στιγμές:

«Ολα έγιναν κατόπιν εορτής. Ολα έγιναν μετά τις 7, που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Οφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα».

Συνήγορος: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών.

Μάρτυρας: Οχι, βέβαια! Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι’ αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ. Για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση.

Η συνήγορος προκάλεσε τον εκνευρισμό του επιπυραγού όταν άρχισε να τον ρωτά σχετικά με την απόφασή του να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο επιπυραγός χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα» αυτά που ρωτούσε η συνήγορος, ενώ η πρόεδρος θέλησε να θέσει όριο: «Γιατί τα ρωτάμε αυτά;» διερωτήθηκε με δυνατή φωνή.

Η εξέταση του επιπυραγού θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με τις ερωτήσεις που θα ξεκινήσει να του υποβάλει ο συνήγορος υπεράσπισης του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts