Σε παρέμβαση για να επιλυθεί το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τις επισκευές κτιρίων σε πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με εγκύκλιο ορίζεται μια ειδική, πιο απλή διαδικασία για να πάρει ο ενδιαφερόμενος το πράσινο φως, αν βεβαίως το κτίριο βρίσκεται σε μη δασική περιοχή. Οσο για το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα επανακαθοριστούν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης στην περιοχή, παραμένει ο στόχος να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.
Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, αφορά τα ζητήματα που ανέκυψαν μετά την ανάρτηση, στα μέσα Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, των δασικών χαρτών στις περιοχές που επλήγησαν, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί ως «οικιστικές πυκνώσεις» (περιοχές αυθαιρέτων). «Στις περιοχές αυτές οι πυρόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών από τη δασική υπηρεσία, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης», εξηγεί ο κ. Αραβώσης. «Εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, όμως, αυτό είναι πολύ χρονοβόρο. Επομένως αποφασίσαμε να γίνει χρήση διαφορετικών, πιο απλών διατάξεων της νομοθεσίας για να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν».
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», ο πολίτης μπορεί να προχωρήσει με μια υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού, μαζί με τοπογραφικό ή απόσπασμα του αναρτημένου δασικού χάρτη όπου φαίνεται το ακίνητο. Ή, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υποχρέωση εκπόνησης τοπογραφικού, ο πολίτης να απευθύνεται στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) και η υπηρεσία να διαπιστώνει μόνη της με χρήση του αναρτημένου δασικού χάρτη αν το ακίνητο βρίσκεται σε δασική έκταση ή όχι.
Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμένει πιστό στον στόχο θέσπισης του προεδρικού διατάγματος σε διάστημα ενός έτους από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα τελικά της στάδια.
Εως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα του κτηματολογίου, όπου θα δηλώνονται τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι με τον ν. 4389/2016 οι περιοχές αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία των αναρτήσεων, αφού πρώτα «οριοθετήθηκαν» από τους δήμους με κάποια κριτήρια (και τραγικά αποτελέσματα). Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2019 (αποφάσεις 685-688). Ως απάντηση το υπουργείο Περιβάλλοντος θέσπισε μια νέα διαδικασία (με τον ν. 4685/20), όπου οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα τα δηλώνουν οικειοθελώς, καταβάλλοντας τέλος 250 ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι άμεση αναστολή προστίμων και άλλων κυρώσεων για αρκετά χρόνια (μέχρι να ολοκληρωθεί μια διαδικασία εξέτασης των υποθέσεων ανά ομάδες). {https://www.kathimerini.gr}