Ανοικτή Επιστολή από Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» & Εξωραϊστικό Σύλλογο ΜΑΤΙ Προς Τον Πρωθυπουργό Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Από Εξωραϊστικό Σύλλογο
Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» &
Εξωραϊστικό Σύλλογο ΜΑΤΙ

Προς
Τον Πρωθυπουργό
Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Επικαλούμενοι τη διαπιστωμένη οικολογική σας συνείδηση, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσετε το έγκλημα, το οποίο συντελείται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και της χώρας γενικότερα, ιδιαίτερα, όπου αρχίζουν, δειλά-δειλά, να αναφύονται νέα δεντράκια.

Εν ονόματι των όσων προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις για τον καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων και τον κανονισμό τήρησης μέτρων πυροπροστασίας, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, υπό τον φόβο της επιβολής υψηλών προστίμων, επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης και της πανίδας.

Συγκεκριμένα, δεν περιορίζονται στην αποψίλωση των ξερών χόρτων, κλαδιών, ή, δένδρων που βρίσκονται πολύ κοντά στα σπίτια, αλλά εξαφανίζουν πόες, σκοίνα, αγριελιές και πευκάκια, χρησιμοποιώντας μηχανήματα βαρέως τύπου, bob cat και μπουλντόζες. Οι πυρόπληκτες περιοχές του Πεντελικού όρους καταστρέφονται καθημερινά και ως το τέλος Ιουνίου θα έχει εξαφανιστεί παντελώς η χλωρίδα και η πανίδα ενός από τους εναπομείναντες ελάχιστους πνεύμονες της Αττικής!

Αν και στις υπουργικές αποφάσεις περιλαμβάνονται ορισμένες σωστές ρυθμίσεις, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία αναφορά, ή, πρόβλεψη με επιβολή κυρώσεων και προστίμων, σε όσους καταστρέφουν την αυτοφυή βλάστηση και επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Επιπλέον, με την εκρίζωση της χαμηλής βλάστησης και των δένδρων, επίκειται σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων στα επικλινή εδάφη, όπως είναι το σύνολο των περιοχών στις παρυφές του Πεντελικού όρους, όπου μετά τις πυρκαγιές δεν υπάρχει ριζικό σύστημα να συγκρατεί το χώμα.

Παρακαλούμε να ζητήσετε από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια, να λάβουν υπόψιν τους όλα τα ανωτέρω και να τροποποιήσουν, άμεσα, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η εκρίζωση των δένδρων δεν αποτελεί αντιπυρική πολιτική, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αλλά επιφέρει μόνο καταστροφή του Περιβάλλοντος και του πλανήτη.

Σας επισυνάπτουμε ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από το Νέο Βουτζά, καθώς και την επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς στις 29/4/2024, η οποία παρέμεινε αναπάντητη…

Αναμένοντας την παρέμβασή σας
Με τιμή Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος
Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» &
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος ΜΑΤΙ {link}

Related Posts