Δίκη Μάτι: Σκληρή ανακοίνωση από τους συγγενείς των θυμάτων – “Σε διατεταγμένη υπηρεσία!!”

Λίγες ώρες μετά την επονείδιστη δικαστική απόφαση, ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού ανέλαβε ρόλο υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αποδίδοντας τους 104 θανάτους, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ, αλλά στις «παθογένειες» της γεωμορφολογίας του Ματιού! Μάλιστα, δείχνοντας στην κάμερα δρομάκια, που οδηγούν σε απόκρημνη ακτή, τα χαρακτήριζε αδιέξοδα που έστειλαν στο θάνατο αθώες ψυχές!!! {πηγή}

Η …ρεπόρτερ, αν δεν ήξερε, τότε συνήργησε ακουσίως, ή, εκουσίως με όσους επιτελούν, από την επομένη της εθνικής τραγωδίας, διατεταγμένη υπηρεσία!

Απευθυνόμαστε προς τους δημοσιογράφους και τους υπεύθυνους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ζητάμε να παρουσιάζουν τα πραγματικά περιστατικά, που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, όπως έχουν δημοσιοποιηθεί κατ´ επανάληψη και περιγράφονται, λεπτομερώς, με απόλυτη αλήθεια στην Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στα Πορίσματα του Πραγματογνώμονα της Ελληνικής Δικαιοσύνης κ Δ. Λιότσιου και του Τεχνικού Συμβούλου Α. Γκουρμπάτση.

Επίσης απευθυνόμαστε προς την ΕΣΗΕΑ και τα αρμόδια όργανά της, και ζητάμε την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας όπως περιγράφεται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α και ειδικά στο Άρθρο 1:

Άρθρο 1

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.

Τέλος, ενημερώνουμε, ότι στο εξής με όλα τα νόμιμα μέσα θα κινούμαστε κατά αυτών που εκτελούν «διατεταγμένη υπηρεσία», και επιδιώκουν να αμαυρώσουν τη Μνήμη των νεκρών μας! Όπως επίσης θα ενημερώνουμε και τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ!

Συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες και επιβιώσαντες.

Related Posts