Το Μάτι από την… αρχή – Τι προβλέπει το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση περί των 100 κοινωνικών κατοικιών στο πυρόπληκτο Μάτι.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευαστούν στην περιοχή Σκουφέικα, σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων, ενώ αυτήν τη στιγμή τρέχει η εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ).

Οπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, πρόκειται για μια κρίσιμη φάση, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του ΡΣΕ θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη νομιμότητα οικοδομικών αδειών, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, το μέγεθος οικοδομικών τετραγώνων, την εισφορά σε γη και χρήμα, τις διόδους πρόσβασης στην παραλία, τις θέσεις στάθμευσης, τη μετακίνηση περιφράξεων, το δίκτυο ομβρίων, αλλά και το δίκτυο ακαθάρτων.

«Μπούσουλας»

Η κυβέρνηση επιδιώκει η φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική και η ανάπλασή της να λειτουργήσουν ως «μπούσουλας» και για άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης του ΡΣΕ θα πρέπει, σε κλίμακα οικισμού ή τμημάτων αυτού ή σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων, να εξειδικευτούν οι ρυθμίσεις και οι ειδικές προβλέψεις του εγκεκριμένου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή Μάτι περί χρήσεων γης και όρων δόμησης, να καθοριστούν επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι των προς πολεοδόμηση περιοχών, να δημιουργηθούν τα οικόπεδα μέσω της πράξης εφαρμογής και να καθοριστούν τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ετσι, οι μελέτες που θα εκπονηθούν κατά το ΡΣΕ είναι οι εξής:

  1. Μελέτη Ρυμοτομικού Σχεδίου – Πολεοδομική Μελέτη.
  2. Τοπογραφική Μελέτη – Πράξη Εφαρμογής.
  3. Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας.
  4. Γεωλογική – Γεωτεχνική Μελέτη Αντιμετώπισης Κατολισθητικών Φαινομένων Παράκτιων Πρανών.
  5. Μελέτη Διευθέτησης Υδατορεμάτων, Εργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας και Στατική Μελέτη.
  6. Περιβαλλοντική Μελέτη.
  7. Συγκοινωνιακή – Κυκλοφοριακή Μελέτη.
  8. Ακτομηχανική Μελέτη – Μελέτη Λιμενικών Εργων.

«Ενδεικτικά, η σκοπιμότητα εκπόνησης της υδραυλικής μελέτης σχετίζεται με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά το 2018, σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, εντείνει τον κίνδυνο πλημμυρικού γεγονότος. Για την προστασία της περιοχής έναντι πλημμυρών και με δεδομένο ότι οι εκτάσεις της περιοχής μελέτης του ΡΣΕ γειτνιάζουν με υδατορέματα, κρίνονται αναγκαίες η μελέτη και η κατασκευή των απαιτούμενων έργων διευθέτησης ρεμάτων», εξηγούν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

 Χωρίς στέγη

Η πύρινη λαίλαπα του 2018 στην Ανατολική Αττική, εκτός από τους 101 θλιβερούς θανάτους, δημιούργησε και σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους, οι οποίοι έμειναν ξαφνικά χωρίς στέγη.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των περίπου 100 κοινωνικών κατοικιών. Οπως προκύπτει από την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, το συγκεκριμένο έργο θα αποτελείται από 7 κτίρια συνολικού εμβαδού 7.840 τ.μ., με αριθμό διαμερισμάτων που θα προκύψει για κάθε κτίριο από την οριστική μελέτη (ενδεικτικά 14 διαμερίσματα των 80 τ.μ.) ύστερα από καταγραφή και εκτίμηση των στεγαστικών αναγκών που πρόκειται να καλυφθούν.

Τα κτίρια θα αναπτύσσονται στο επίπεδο τμήμα του γηπέδου ανάπτυξης σε πιλοτή, ενώ τα τμήματα με έντονες υψομετρικές διαφορές διαμορφώνονται με πρανές και πράσινο.

«Η διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου θα στοχεύει στην αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος με παράλληλες επεμβάσεις παροχής υπηρεσιών δασικής αναψυχής, μέσω έργων και εργασιών αύξησης της επισκεψιμότητας και της λειτουργικότητας αυτού αναφορικά με την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και την απόληψη των ωφελημάτων από παραμονή στον χώρο αυτόν», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το έργο ανέγερσης οικιστικών μονάδων κοινωνικής κατοικίας, η χωροθέτηση των κτιρίων και η διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων διασφαλίζουν αντιπυρικές ζώνες και απορροή των ομβρίων, ενώ παράλληλα τα τμήματα αυτά εντάσσονται λειτουργικά με διαμόρφωση πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και πρασίνου.

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνεται χωρικά μια περιοχή 7.935 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 2.700 πολεοδομούνται για πρώτη φορά.

Εξι δίοδοι προς την παραλία, ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ

Μεταξύ των παρεμβάσεων που θα δουν τα επόμενα 3-5 χρόνια οι κάτοικοι στο Μάτι περιλαμβάνονται οι έξι δίοδοι προς την παραλία, χώροι περιπάτου και ποδηλάτου, αλλά και η οριοθέτηση των 8 ρεμάτων.

Παράλληλα, σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στο οδικό δίκτυο, καθώς η περιοχή θα χαρακτηριστεί ως ήπιας κυκλοφορίας, με προτεινόμενο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο συλλεκτήριων οδών που θα διοχετεύει την τοπική κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες (λ. Μαραθώνος και Λ. Φλέμινγκ). Θα γίνουν μονοδρομήσεις και θα διανοιχθούν νέα οδικά τμήματα τόσο στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου όσο και Ανατολής-Δύσης, κυρίως, εντός των περιοχών Μάτι, Αμπελούπολη και Αγία Μαρίνα, ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα στο οδικό δίκτυο. Επίσης, θα δημιουργηθεί εκτεταμένο δίκτυο ποδηλάτου.

Σχετικά με τις ήπιες μορφές μετακίνησης, προκρίνονται η κατασκευή πεζοδρομίων ελάχιστου πλάτους 2,25 μέτρων ή 1,5 χωρίς οδικό εξοπλισμό, η χωροθέτηση διαβάσεων πεζών σε δρόμους όπως η Δημοκρατίας και η Ποσειδώνος, η δημιουργία πεζοδρόμων, αλλά και η δημιουργία Παραλιακού Περιπάτου και κατάλληλα χωροθετημένων προσβάσεων, εγκάρσια ανά δύο ιδιοκτησίες σε όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης. Θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος δημόσιος περίπατος κατά μήκος της ακτής, χωρίς εμπόδια, με ελεύθερο πλάτος 35 μ. {Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ}

Related Posts