Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Έρχεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων

Το σχέδιο θα ξεκινήσει από το 2021 και θα έχει ορίζοντα δεκαετίας. Προβλέπει αναδασώσεις 50.000 στρεμμάτων κάθε χρόνο. Προτεραιότητα σε περιοχές όπως ο Κάλαμος, η Κινέττα, το Μάτι, αλλά και η Χίος.

Για το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων της κυβέρνησης που προβλέπει αναδασώσεις σε μισό εκατομμύριο στρέμματα γης σε βάθος δεκαετίας, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελλάκη.

Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι πίσω από όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες αλλά και από την Τουρκία, καλύπτοντας μετά βίας 5.000 στρέμματα ετησίως και με καθοριστική τη συμβολή των ιδιωτών και των εθελοντών, όπως και του ΣΚΑΪ και του Όλοι Μαζί Μπορούμε.

«Αυτό δεν φτάνει», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και ανακοίνωσε ότι με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν από την φυτευτική περίοδο του 2021 αναδασώσεις περίπου 50.000 στρεμμάτων γης κάθε χρόνο προκειμένου στη δεκαετία να έχουν αναδασωθεί εκτάσεις περίπου μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων. Θα ακολουθήσουν ακόμη 390 εκατ. ευρώ από το καινούριο ΕΣΠΑ.

«Αυτό το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων είναι το μεγαλύτερο που υπήρξε στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ποιες περιοχές θα αναδασωθούν με προτεραιότητα

Οι αναδασώσεις θα γίνουν με βάση μελέτη του τμήματος Δασοπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 13 περιοχές στις οποίες είναι δύσκολο να γίνει φυσική αναδάσωση.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Χίο αλλά και σε περιοχές που είναι κοντά σε αστικά κέντρα όπως ο Κάλαμος, το Μάτι, η Κινέττα, το Σέιχ Σου, η Πάρνηθα, η Πεντέλη. Τόνισε ότι η αποκατάσταση των δασών κοντά σε αστικά κέντρα έχει σημασία και για το κλίμα.

Related Posts