Στην έκταση των 25 στρεμμάτων όπου συγκεντρώνεται η καμένη οργανική ύλη από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
“Μας χρηματοδότησε το υπουργείο Εσωτερικών σαν δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, νοικιάσαμε το οικόπεδο για τους δύο δήμους και το υπουργείο Υποδομών πράγματι εκτελεί ένα έργο για την καμένη οργανική ύλη. Η καμένη οργανική ύλη ή θα ήταν εκεί ή θα ήταν στα οικόπεδα αυτών που ανησυχούν, γιατί τα υπόλοιπα υπουργεία δεν δέχτηκαν την αρχική μου πρόταση η καμένη ύλη να πηγαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία μονάδα η οποία θα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από αυτή τη βιομάζα. Υπήρχε ένα κόστος τότε της τάξεως των 300.000 ευρώ, το θεώρησε υψηλό, και τώρα θα πληρώσει το κράτος πολύ περισσότερα για τον θρυμματισμό και την αποκομιδή”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουρνούς και πρόσθεσε:
“Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει, όχι όμως για να υπάρξει μία πυρκαγιά η οποία θα βλάψει ανθρώπινε ζωές. Υπάρχουν κάποια σπίτια σε μία κοντινή απόσταση 50 ή 100 μέτρων και αυτά με το θερμικό κύμα θα κινδυνέψουν, όχι να πάρουν φωτιά όμως… Δεν άφησαν ποτέ τα οργανικά υλικά πάντα υπήρχε μία διαδικασία θρυμματισμού και απομάκρυνσης. Αυτή η διαδικασία, αυτή τη στιγμή δεν ακολουθείται γιατί το κράτος μας έχει δυστυχώς ισχυρές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή που τελείωσαν οι χορηγίες ώσπου να ενεργοποιήσει σύμβαση – που από ότι έχω μάθει πριν από έξι μέρες υπογράφηκε- για να μπει μέσα ο ανάδοχος να τα θρυμματίσει και να απομακρυνθούν υπήρξε μία στασιμότητα για τρεις, τέσσερις μήνες περίπου που συσσώρευσε όλη αυτή την οργανική ύλη στα 25 στρέμματα. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες γιατί μέχρι από το ελεγκτικό συνέδριο να γίνει έλεγχος της σύμβασης για να μπορέσουν να γίνουν οι υπογραφές, φτάσαμε τον Ιούλιο του 2019 από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία”.
Σχετικά με την επιστολή που έστειλαν κάτοικοι στον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας στην οποία αναφέρουν πράγματα που δεν έχουν γίνει, όπως η αποκομιδή βλαστικών υπολειμμάτων, αποψιλώσεις και κλαδέματα δέντρων καθώς και η μη γνωστοποίηση κάποιου σχεδίου καταστολής πυρκαγιάς ο κ. Μπουρνούς ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν έχει γίνει αποκομιδή οργανικής ύλης όταν αυτό έχει προέλθει από την παραβατική συμπεριφορά των πολιτών. Οι πολίτες έχουν υποχρέωση να κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση από τη στιγμή που καθαρίζουν το οικόπεδο τους μέχρι να μεταφερθεί σε αδειοδοτημένο χώρο. Η ευθύνη δεν μεταφέρεται στον δήμο αν τα βγάλουν στο πεζοδρόμιο. Για αυτό και έχω κάνει σχετικές καταγγελίες στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος. Ο δήμος αποκτά αυτή την αρμοδιότητα όταν έρθει ο άλλος και πληρώσει το αντίστοιχο ποσό που αντιστοιχεί, δεν υπάρχει δωρεάν παροχή υπηρεσιών από κανέναν δήμο. Πληρώνουν οι πολίτες δημοτικά τέλη, στο δικό μας δήμο δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη για τα βλαστικά υπολείμματα αλλά μόνο για τα οικιακά απορρίμματα… Τα σχέδια που λένε στην επιστολή δεν ανακοινώνονται ποτέ, γιατί τα σχέδια έχουν εναλλακτικά σενάρια και εφαρμόζονται από αυτούς που είναι αρμόδιοι”.