“Εξαιρετικής ποιότητας” είναι τα παράκτια νερά στην περιοχή Μάτι του δήμου Μαραθώνα, όπως προκύπτει από τις πρώτες μετρήσεις που διεξήγαγε πρόσφατα το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ωστόσο, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα πρέπει να διενεργηθούν τουλάχιστον τέσσερις δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά κολυμβητική περίοδο.
Οι πρώτες ενδεικτικές δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του Ματιού και με τη βοήθεια του Ναυτικού Ομίλου του Ματιού (ΝΑ.Ο.ΜΑ.) που παραχώρησε το σκάφος για τους ελέγχους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα δείγματα ελήφθησαν από πέντε σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής από Αμπελούπολη μέχρι και Αργυρά Ακτή και συγκεκριμένα:
- Παραλία Αμπελούπολη,
- Παραλία Σκούρα (ή Γαβριήλ),
- Παραλία Εξέδρα (Φάρος),
- Παραλία Μπονάνου και
- Παραλία Αργυρά Ακτή.
Ο χειρισμός των δειγμάτων έγινε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/7/ΕΕ η οποία ως κριτήρια ποιότητας θέτει δύο μικροβιολογικές ομάδες (εντερόκοκκοι και κολοβακτηρίδια). Επίσης τα ύδατα ελέγχθηκαν οπτικώς για την παρουσία ρύπων, όπως κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απόβλητα και όπως σημειώνεται “δεν διαπιστώθηκε καμία τέτοια παρουσία”. Παράλληλα έγιναν μετρήσεις διαλυμένου οξυγόνου (DO), pH και θερμοκρασίας του νερού με φορητά όργανα πεδίου.
Η αξιολόγηση και η ταξινόμηση των υδάτων κολύμβησης, παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:
Τα δείγματα ελήφθησαν σε απόσταση 30-50 μέτρα από την ακτή, εντός της κολυμβητικής ζώνης και σε βάθος περίπου 3-40 εκατοστών από την επιφάνεια της θάλασσας. Το βάθος της θάλασσας στην περιοχή δειγματοληψίας ήταν 2 έως 4 μέτρα περίπου. Ο καιρός ήταν πολύ καλός με ηλιοφάνεια, ζέστη (θερμοκρασία αέρα γύρω στους 36-37 βαθμούς Κελσίου) και ανέμους της τάξης των 1-2 μποφόρ, ενώ δεν είχε βρέξει για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν. Οι φιάλες δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήταν γυάλινες, διαφανείς και άχρωμες και είχαν χωρητικότητα ενός λίτρου, ενώ είχε προηγηθεί η αποστείρωσή τους. Τα δείγματα του νερού, σε όλα τα στάδια της μεταφοράς, προστατεύονταν από την έκθεση στο ηλιακό φως, ενώ ο χρόνος μέχρι να φτάσουν στο εργαστήριο ήταν από 1 έως 1,5 ώρα. Τα δείγματα αποθηκεύτηκαν στο σκοτάδι σε θερμοκρασία 4 βαθμός Κελσίου, μέχρι να μετρηθούν την επόμενη μέρα το πρωί, σε λιγότερο από 24 ώρες από τον χρόνο της δειγματοληψίας.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μετρήσεων και των μετρήσεων πεδίου στο Μάτι παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Όπως τονίζει ο Ιωάννης Μαντζιάρας εκ μέρους του Εργαστηρίου Υγειονομική Τεχνολογίας του ΕΜΠ, στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον τέσσερις δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά κολυμβητική περίοδο, για να εξαχθεί ένα ασφαλές επιστημονικό συμπέρασμα ως προς την ποιότητα των νερών. Οι ημερομηνίες δειγματοληψίας πρέπει να κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, το δε διάστημα μεταξύ των ημερομηνιών δειγματοληψίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Ματιού προς το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο εργαστηριακών μονάδων παροχής υπηρεσιών επιστήμης και τεχνολογίας του ΕΜΠ και είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) μεταξύ άλλων για χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις νερού, έγινε με αφορμή τις πρόσφατες μετρήσεις του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες παραλίες στο Μάτι κρίθηκαν ως ακατάλληλες.