Οι 100 νεκροί στο Μάτι δεν άλλαξαν τον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής

Ο υπαρχηγός της καταστροφής που έγινε αρχηγός την επόμενη μέρα δε θεώρησε ότι έπρεπε να αλλάξει τις οδηγίες προς τις υπηρεσίες του για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του νέου έτους – 294 σελίδες με εγκλήματα στη διάταξη-καταπέλτης των εισαγγελέων

Είναι απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Με 100 νεκρούς στο Μάτι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής έκανε… κόπυ πάστε, που θα έλεγε και ο Πολλάκης, τις οδηγίες προς τις περιφερειακές διευθύνσεις για την εκπόνηση των νέων επιχειρησιακών σχεδιασμών.

Από το 2018 οι εντολές μεταφέρθηκαν στο 2019 χωρίς πουθενά στα σχετικά έγγραφα να αναφέρεται η τραγωδία που συγκλονίζει ακόμη και σήμερα τη χώρα μας, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη για τους ανθρώπους τους.

Την αποφράδα ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν στην «πλάτη» της πυρκαγιάς, καθώς τα περιπολικά που θα την αντιμετώπιζαν κατά μέτωπο και στο ξεκίνημά της είχαν μεταφερθεί από την Πεντέλη στην Κινέττα.

Οι πυροσβέστες (όταν έφθασαν) έμειναν να κοιτούν τις φλόγες, ανήμποροι να βοηθήσουν τους πολίτες. Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι στον σχεδιασμό θα έπρεπε να προστεθεί ένα τουλάχιστον κεφάλαιο: της επέμβασης σε περιοχές όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Αλλά, τέτοια πρόβλεψη στις οδηγίες δεν υπάρχει. Μόνο το «Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Πυρκαγιών Δασών» του ’18 βαφτίζεται… «Τυπική Δομή Σχεδίου για την Αντιμετώπιση Πυρκαγιών Δασών» στο κείμενο του ’19!

Με 100 νεκρούς δεν ένιωσαν την ανάγκη να προσθέσουν ούτε μία γραμμή! Για την ακρίβεια προσέθεσαν μια υπογραμμισμένη παράγραφο:

Δείτε το κείμενο του 2018:

keimeno-1

Και κάντε τη σύγκριση με το κείμενο του 2019:

j)« Τονίζεται τέλος πως για την εναρμονισμένη δομή όλων των Επιχειρησιακών Σχεδίων της Επικράτειας, οι Επιτροπές κάθε ΠΕ.ΠΥ.Δ. πρέπει να ακολουθήσουν πιστά και απαρέγκλιτα τη δομή και τις συμπληρωματικές οδηγίες για τη σύνταξη του Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών του επισυναπτόμενου Παραρτήματος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε Κατασκηνώσεις, Μοναστήρια, Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων καθώς και στο σύνολο των Εθελοντικών Ομάδων».

(σ.σ. Η υπογράμμιση είναι των ανθρώπων που συνέταξαν το έγγραφο. Τα bold είναι δικά μας. Βλέπετε πουθενά οικισμούς σαν το Μάτι; Οικισμούς με προβλήματα δόμησης; Μικτές περιοχές δάσους και κατοικίας; Βέβαια, το Μάτι απουσίαζε και από το Σχέδιο Δασών του ’18, το οποίο είχε κάποιες αναφορές σε προβληματικές περιοχές).

mati-keimeno

«Τίποτε λοιπόν δεν άλλαξε σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, αφού η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ως φαίνεται, δεν διδάχθηκε τίποτε από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018» επισημαίνει στο protothema.gr ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

«Δεν υπάρχει πρόβλεψη να περιληφθεί στον σχεδιασμό και σχέδιο επέμβασης για τη διάσωση κινδυνευόντων από δασικές πυρκαγιές» τονίζει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσο ακόμη υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που στοίχισαν στην Ελλάδα 100 ζωές.

Διαβάστε το επιχειρησιακό σχέδιο του 2018
Διαβάστε το επιχειρησιακό σχέδιο του 2019

Η δήλωση του κ. Γκουρμπάτση:

Για να μην ξαναζήσει η χώρα παρόμοια τραγωδία, απαιτείται να ληφθούν έγκαιρα αρμοδίως και πάντοτε με αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικά και γενικά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατάλληλα θεσμικά και νομικά καθώς και άλλα ενδεδειγμένα επιχειρησιακά και συναφή μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τα οποία θα στοχεύουν πρωτίστως στην ανάταξη και επανόρθωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού έτσι ώστε να καταστούν και πάλι επιχειρησιακά ικανοί και αποτελεσματικοί εκπληρώνοντας, κάθε φορά που επιβάλλεται από μία κρίση, λόγω πυρκαγιάς και θα ισχύουν και εφαρμόζονται από την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, έτους 2019 και εφεξής, την εκ του νόμου προβλεπόμενη αποστολή και ρόλο τους, χάριν του κοινωνικού συνόλου.

Μόνον έτσι θα μπορέσει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το οποίο καταρρακώθηκε δικαιολογημένα από τη φονική πυρκαγιά. Ειδικότερα, αν δεν αλλάξει άμεσα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και κυρίως αν δεν υπάρξει συνεχής και κατάλληλη εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού και δεν ηγηθούν και τοποθετηθούν σε νευραλγικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος άξιοι, ικανοί και με επαγγελματική επάρκεια, γνώσεις και εμπειρία αξιωματικοί και όχι με επιλογή τους στις ηγετικές θέσεις αναξιοκρατικά και με κομματικά και άλλα πελατειακά κριτήρια, όπως επιλέγεται μέχρι σήμερα η Ηγεσία και οι ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος, θα θρηνήσουμε και πάλι ανθρώπινες ζωές και θα ξαναζήσουμε και άλλες τραγωδίες σαν αυτή της 23ης Ιουλίου 2018 στο Ν. Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς η (πολιτική) Ηγεσία του ΠΣ δεν έχει ενδιαφερθεί να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διακριβωθούν τα αίτια και τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν μελλοντικά. Όπως ήταν αναμενόμενο, μια και η προηγούμενη πολιτική Ηγεσία του ΠΣ και συγκεκριμένα ο Αν. Υπουργός κ. Ν. Τόσκας εκ προοιμίου, προκαταβολικά και χωρίς καμία διοικητική έρευνα, δεν διαπίστωσε λάθη επιχειρησιακά, η φυσική Ηγεσία του ΠΣ δεν προέβη σε καμία αλλαγή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά για την προσεχή αντιπυρική περίοδο, έτους 2019, που αρχίζει την 1 Μαΐου, εξέδωσε την υπ΄ αρ. 11450 οικ. Φ. 702.15 / 20 Φεβρουαρίου 2019 Διαταγή προς όλες τις Υπηρεσίες του με θεματικό αντικείμενο <<Αναθεώρηση – Επικαιροποίηση Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών>>. Και η ως άνω Διαταγή κινείται στο ίδιο πνεύμα της αντίστοιχης Διαταγής, που εφαρμόστηκε και στον ελλειπή και πλημμελή κατά τα ανωτέρω ειδικότερα αναφερθέντα επιχειρησιακό σχεδιασμό, έτους 2018, στον οποίο υπήρχαν όλες οι προαναφερόμενες σοβαρές παραλείψεις, που ευθύνονται για την τραγωδία. Τίποτε λοιπόν δεν άλλαξε σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, αφού η Ηγεσία ΠΣ, ως φαίνεται, δεν διδάχθηκε τίποτε από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018.

Πιο συγκεκριμένα δεν προβλέπεται και πάλι, όπως και πέρυσι, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών, καμία από τις ως άνω προτεινόμενες ρυθμίσεις και κυρίως δεν υπάρχει πρόβλεψη να περιληφθεί κατά τον ως άνω σχεδιασμό και σχέδιο επέμβασης για τη διάσωση κινδυνευόντων από δασικές πυρκαγιές.

Μακάρι να μην υπάρξει κατά την νέα αντιπυρική περίοδο παρόμοια με την περυσινή κρίση εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε πολλούς νεκρούς και θα βιώσουμε και πάλι ένα νέο Ν. Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι.

Related Posts