Δίκη για Μάτι: «Προφανώς το ημερολόγιο πτήσεων εκείνης της ημέρας νοθεύτηκε», κατέθεσε μάρτυρας

Τους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι, κατά την άποψή του, συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018, «αποτύπωσε» σήμερα με την κατάθεση του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά ο μάρτυρας Βασίλης Βορριάς ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περιβόητη καταγραφή για 37 ρίψεις στο ημερολόγιο πτήσεων εκείνης της ημέρας για να τονίσει -απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη – πως «προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε».

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας μάλιστα είναι το πρόσωπο που εντόπισε αυτή την καταγραφή, για την οποία είχε καταθέσει άλλωστε και στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη. Μάλιστα, όπως ανέφερε και σήμερα στη δίκη ούτε ο ίδιος ούτε ο συνάδελφός του έκαναν αυτή την εγγραφή, ενώ κανένα άλλο, τρίτο, πρόσωπο δεν είχε δικαίωμα να επέμβει στο ημερολόγιο.

Εισαγγελέας: Σας ρωτώ ευθέως. Το βιβλίο είναι νοθευμένο;

Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά στο πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.

Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;

Μάρτυρας: Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.

Εισαγγελέας: Ο αριθμός 37 ρίψεις είναι υπερβολικός;

Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Βορριάς ανέφερε ότι στις 23 Ιουλίου του 2018 έλαβαν χώρα δυο μεγάλα συμβάντα και συγκεκριμένα η φωτιά στη Κινέττα και η φωτιά στο Μάτι. «Έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες ότι δεν πρέπει να συμβεί: Πώς όταν δύο μεγάλα συμβάντα είναι εξέλιξη, όπως εκείνη την ημέρα δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας θυμίζοντας ότι και στην υπόθεση για το Μάτι όπως και στην υπόθεση των Τεμπών πολλοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι φωνές δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα τις τραγωδίες που ακολούθησαν.

Όπως κατέθεσε ακόμη ο κ. Βορριάς λόγω της οικονομικής κρίσης τα πυροσβεστικά μέσα στο Μάτι ήταν με το …σταγονόμετρο και πως «κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά» αλλά οριοθετεί το συμβάν, μειώνοντας την ταχύτητα εξάπλωσης, κ.λπ. «Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις. Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση και να είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την πλάκωναν τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο», είπε ο μάρτυρας.

Σήμερα στο ακροατήριο κατέθεσε και ο κ. Ευστράτιος Αναστασόπουλος ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη, λόγω της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων πρώτα στην Κινέτα και μετά στο Μάτι.

Πρόεδρος: Ακούστηκε εδώ ότι αν είχαν επιχειρήσει τρία τέσσερα εναέρια μέσα και με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων θα ήταν διαφορετική η εικόνα στη φωτιά στο Μάτι.

Μάρτυρας: Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα αλλά με ασφάλεια. Όταν λέει κάποιος στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό ,αυτό ισχύει αλλά σε σταθερές συνθήκες. Στις δασικές φωτιές το περιβάλλον εντελώς διαφορετικό.

Πρόεδρος: Αν γινόταν μια μαζική ενημέρωση στις 17.30 θα μπορούσε να είχε φύγει με ασφάλεια ο κόσμος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό.

Related Posts