Σε πιέσεις και απειλές που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της σύνταξης της πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της φονικής φωτιάς στο Μάτι, αναφέρθηκε χθες εκτενώς στο δικαστήριο ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, που καταθέτει ημέρες τώρα στη δίκη για την τραγωδία, εισφέροντας πολύτιμα στοιχεία για τη δικαστική κρίση.
«Καμία απειλή ή προειδοποίηση δεν στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου», δήλωσε με συναισθηματική φόρτιση ο κ. Λιότσιος, αναφερόμενος στις απειλές που δέχθηκε από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, που είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους, προκειμένου να μην αποτυπώσει την αλήθεια για τις ευθύνες και τους υπεύθυνους της πρωτοφανούς τραγωδίας.
Η κατάθεση του κ. Λιότσιου που θα συνεχιστεί και την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου, προκάλεσε χθες την αντίδραση της υπεράσπισης Ματθαιόπουλου, η οποία υπέβαλε ένσταση σε όσα αναφέρεται ο μάρτυρας περί πιέσεων και απειλών, αλλά δεν έγινε δεκτή. «Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπό μου, αλλά δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου», κατέθεσε ο Δημήτρης Λιότσιος, ενώ μίλησε λεπτομερώς για τις πιέσεις του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδει αστείου, “πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου”. Δεν έδινα σημασία. Μόλις όμως κατάλαβα τι γινόταν, πήγα στην εισαγγελέα, την κυρία Γνεσούλη. Της είπα τι συνάντησα και τα εμπόδια που αντιμετώπισα. Αμεσα εκδόθηκε και δεύτερο διοριστήριο για να μπορέσω να ολοκληρώσω την πραγματογνωμοσύνη και να αποστείλω ερωτήματα σε όλες τις υπηρεσίες/φορείς. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα, όπως η Περιφέρεια. Τα μόνα προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την Πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο κ. Τερζούδης, δεν πήρα κανένα έγγραφο, όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ο,τι σας λέω, συνοδεύεται από αδιάσειστα στοιχεία».
Στη συνέχεια ο πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στην επίμαχη συνάντηση με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, όπου δέχθηκε απειλές και πιέσεις.
– Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής: Πώς βιώσατε αυτό που περιγράψατε ως πίεση και απειλή και από ποιον συνέβη;
– Μάρτυρας: Δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε «πάμε να τα πούμε από κοντά». Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αναφορές και πριν, με χιούμορ, είτε με καλό τρόπο είτε όχι. Μείναμε οι δυο μας και μου είπε «τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα τον εαυτό σου, θα σε βρει το ένα, θα σε βρει το άλλο». Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό, τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες, αλλά σε αυτό τον βαθμό όχι.
– Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής: Πώς το εκλάβατε αυτό το παράδειγμα;
– Μάρτυρας: Εντύπωση μου έκανε σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθός του.
O μάρτυρας ανέφερε ότι μετά το ραντεβού με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, επικοινώνησε με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, στον οποίο δεν ανέφερε τα γεγονότα, αλλά είχε πανικοβληθεί και δεν ήθελε να παραδώσει την πραγματογνωμοσύνη. Ο κ. Λιότσιος τόνι-σε ότι ο εισαγγελικός λειτουργός τον ενθάρρυνε και του δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του, ενώ αναφέρθηκε σε περιστατικό βλάβης της μηχανής του –χάλασε ξαφνικά– για το οποίο είπε ότι οι τεχνικοί που την εξέτασαν απέδωσαν τη βλάβη σε ενδεχόμενο δολιοφθοράς προειδοποιητικού τύπου.