Μάτι: «Δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς» – Τι λένε οι πυρόπληκτοι για τον Δ. Λιότσιο

Περίμεναν καιρό, όπως αναφέρουν στην «Κ» νέοι από το Μάτι, την ώρα που ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής και πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε το πόρισμα για τις επιχειρησιακές ευθύνες της 23ης Ιουλίου 2018, θα κατέθετε στη δίκη

«Δικαίωση». Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, στις καρδιές των συγγενών των θυμάτων καίει ακόμη… [ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ]

«Εκείνη την ημέρα καταλάβαμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς οπουδήποτε. Είναι ανατριχιαστικό να συνειδητοποιείς τόσο νέος ότι δεν σε προστατεύει κανένας, ότι αυτή η απουσία του κρατικού μηχανισμού, για την οποία λίγο ή πολύ συζητάμε κατά καιρούς, στοίχισε ζωές εδώ, δίπλα μας». Είχαν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τη φονική πυρκαγιά του 2018 στην Ανατολική Αττική όταν η Αφροδίτη Χατζηαναστασιάδη, 23 ετών τότε, έκανε αυτή τη διαπίστωση: ότι την κρίσιμη στιγμή δεν θα μπορούν να βασιστούν σε κανέναν, παρά μόνο στις δικές τους δυνάμεις.

Δημήτρης Λιότσιος

Αυτές τις ημέρες η ίδια και άλλοι νέοι από το Μάτι, ορισμένοι εκ των οποίων παρακολουθούν ανελλιπώς την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, ακούν τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής και πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο (φωτ.) να καταθέτει. Περίμεναν καιρό αυτή τη στιγμή, όπως λένε, μετά το πόρισμα που είχε ο ίδιος συντάξει για τις επιχειρησιακές ευθύνες της 23ης Ιουλίου 2018 και τις απειλές που είχε δεχτεί ώστε να τις συγκαλύψει.

«Οραματιζόμουν έναν άνθρωπο κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα στο σύστημα, που κάνει την επανάστασή του», λέει στην «Κ» η Χατζηαναστασιάδη. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατάθεσή του, δείχνει όμως ένας άνθρωπος που υπηρετεί το καθήκον και την ηθική του. Ενδεχομένως, να βρίσκεται και σε μια θέση που μπορεί να μην του είναι ευχάριστη, να καταθέτει για τους ανωτέρους του, αλλά μιλάει βάσει των στοιχείων».

Στις σελίδες του πορίσματος που είχε συντάξει ο πραγματογνώμονας, επισήμανε τις λάθος ενέργειες ανωτέρων του στον σχεδιασμό και στο επιχειρησιακό σκέλος, την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση της πυρκαγιάς, καθώς και αναντιστοιχίες και λανθασμένα δεδομένα σε όσα είχαν παραδώσει στη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι.

Αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρεί στην Ανατολική Αττική το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Τις κρίσιμες ώρες, όταν φούντωσαν οι φλόγες, υπήρχε μόνο ένα διαθέσιμο, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα Δημήτριο Λιότσιο. [ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ]

Οι απειλές

Το καλοκαίρι του 2020, η «Κ» αποκάλυψε ότι ο Λιότσιος κατήγγειλε απόπειρες εκβιασμού εναντίον του, αναφέροντας ότι ανώτατα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος του είχαν ζητήσει να μην προχωρήσει την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει. Σε μία από τις συναντήσεις του, διάρκειας μισής ώρας, με τον τότε αρχηγό του σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, την οποία είχε ηχογραφήσει, ακούγονται αυτές οι απειλές. «Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» ακούγεται σε ένα ηχητικό απόσπασμα. «Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

«Είναι σημαντικό ότι δεν υπέκυψε στον εκβιασμό. Εάν έγραφε στο πόρισμα ό,τι ήθελαν, μπορεί να είχε άλλη εξέλιξη η καριέρα του, αλλά δεν το έκανε», λένε…

Ο Λιότσιος κατέθεσε την ηχογραφημένη συνομιλία στον ανακριτή για να προστατευθεί, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι μια απόπειρα δολιοφθοράς στη μηχανή του και αργότερα η κλοπή της είχαν σχέση με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, στο ίδιο ηχητικό υλικό, περιλαμβάνεται και απειλή για δυσμενή μετάθεση σε περίπτωση που δεν υποκύψει στις πιέσεις: «Εχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα».

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Ματθαιόπουλος ισχυρίζεται ότι ακολουθεί εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας και ότι η εντολή για συγκάλυψη είχε έρθει από «την υπουργό». Μετά το σχετικό δημοσίευμα της «Κ» ακολούθησε σειρά μηνύσεων. Η Ολγα Γεροβασίλη, που υπήρξε υπουργός Προστασίας του Πολίτη την περίοδο της συνομιλίας, υποστήριξε ότι οι αναφορές ήταν «συκοφαντικές» και «δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα» και μήνυσε την «Κ», και τους δύο συνομιλητές. Λιότσιος και Ματθαιόπουλος αλληλομηνύθηκαν.

Πυροσβέστες σπεύδουν να σταματήσουν τις φλόγες που καίνε την Κινέτα. Οι αρμόδιοι, με μια πυρκαγιά σε εξέλιξη και την Αττική σε βαθμό επικινδυνότητας τέσσερα, κήρυξαν γενική επιφυλακή το απόγευμα, όταν η φωτιά από την Πεντέλη είχε ήδη φτάσει στο Μάτι. [ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]

Η επιστολή

Τον Ιανουάριο του 2021, η ομάδα νέων των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να διασφαλιστεί η απονομή δικαιοσύνης. Σε εκείνη την επιστολή αναφέρθηκαν και στον Λιότσιο χωρίς να τον κατονομάσουν. Σημείωσαν ότι το μόνο που ζητούσαν είναι η αναγνώριση της στάσης εκείνων που μάχονται για την υπόθεση, «η διαφύλαξη της ασφάλειάς τους και η διασφάλιση της διαδικασίας απόδοσης της δικαιοσύνης».

Χθες ήταν η δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Λιότσιου στη δίκη για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η κατάθεσή του αναμένεται να συνεχιστεί σε αρκετές συνεδριάσεις ακόμη, καθώς θεωρείται ότι είναι ένας από τους κομβικούς μάρτυρες στην υπόθεση. Συνήγοροι των θυμάτων επισήμαναν χθες στο δικαστήριο ότι ο επιπυραγός είναι «ο σημαντικότερος μάρτυρας στη δίκη».

Η Χρύσα Γερακάκη είναι μία από τους νέους της πληγείσας περιοχής που παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του. «Είναι σημαντικό για όλους τους νέους ότι δεν υπέκυψε στον όποιον εκβιασμό. Η υπόθεση του Ματιού απογοητεύει τους νέους. Χάνεις την πίστη σου στο κράτος, στην κοινωνία, στη Δικαιοσύνη. Το να βλέπουμε, όμως, ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάποιους κώδικες ηθικής που ταιριάζουν με τους δικούς μας είναι ενθαρρυντικό, δεν απορρίπτεις τα πάντα», τονίζει. «Εάν έγραφε στο πόρισμα ό,τι ήθελαν μπορεί να είχε άλλη εξέλιξη η καριέρα του, αλλά δεν το έκανε».

Για τη Χατζηαναστασιάδη η παρακολούθηση των συνεδριάσεων, οι ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων σχετικά με την ιδιότητα με την οποία καταθέτει ο Λιότσιος, καθώς και το αίτημα να μη διαβάζει σημειώσεις του, εντείνουν όπως λέει την αγωνία για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες δικάσιμοι. «Αυτός ο άνθρωπος σηματοδοτεί ότι ακόμη και ένας μόνος του, αν σταθεί όρθιος, μπορεί κάτι να κάνει. Μας δίνει ελπίδα», υπογραμμίζει.

 

Related Posts