Από τον Σεπτέµβριο του 2021 αναµένεται να αρχίσει η εξέταση των µαρτύρων υπεράσπισης – Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, µεταξύ των οποίων η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου
Το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε απόφαση-πλοηγό, ιδιαίτερης σηµασίας λόγω του πλήρως εµπεριστατωµένου και αιτιολογηµένου σκεπτικού της, καθώς επιδίκασε αποζηµίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στη Μάνδρα µε τις φονικές πληµµύρες του 2017, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 25 συνανθρώπους µας. Το δικαστήριο µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αποτυπώνει στην απόφασή του τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνοµίας, που αποτελεί προάγγελο και για άλλες υποθέσεις αποζηµιώσεων, όχι µόνο για τις φονικές πληµµύρες, αλλά και για την τραγωδία µε την πυρκαγιά στο Μάτι.
Οι ευθύνες της Περιφέρειας
Στην υπ’ αριθµόν 6816/2021 απόφαση του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου, το οποίο ασχολήθηκε µε το ζήτηµα έπειτα από προσφυγή της οικογένειας του 29χρονου η οποία κατατέθηκε διά του δικηγόρου τους, Πάνου Μπιτσαξή, τονίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη από το 2014 προβεί στην έγκριση µελέτης για την εκτροπή των ρεµάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Μάνδρας, τα οποία ήταν και εκείνα που υπερχείλισαν και κατέπνιξαν την περιοχή και τους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έναν χρόνο πριν από την τραγωδία, το 2016, είχε λάβει από την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση εγκρίσεις για το µεγαλύτερο µέρος από αυτά. Χωρίς, ωστόσο, κανέναν λόγο, όπως επισηµαίνεται και στη δικαστική απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άµεση εκτέλεση του έργου, κάτι που οδήγησε στην τραγωδία του Νοεµβρίου του 2017.
Στο ίδιο πλαίσιο και η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας, όπως τονίζεται στην απόφαση, η καθ’ ύλην αρµόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιµετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινοµένων, δεν προέβη στην ενηµέρωση των πολιτών, η οποία θα απέτρεπε τα τραγικά αποτελέσµατα.
Μάλιστα, στην περίπτωση του 29χρονου, τονίζει το δικαστήριο, εάν η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας «είχε προβεί στην τακτική και συνεχή ενηµέρωση των πολιτών», τότε ο αποθανών θα είχε το δικαίωµα επιλογής. «…Ητοι, να γνωρίζει ότι υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να αντιµετωπίσει κίνδυνο πληµµύρας του οδικού δικτύου κατά τη µετάβαση στην εργασία του και ενδεχοµένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…», όπως αναφέρει το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο. Επιπλέον, το δικαστήριο κάνει λόγο και για τις παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνοµίας, που έχουν να κάνουν µε τρία σηµεία. Συγκεκριµένα, το δικαστήριο τονίζει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιµετώπισης κινδύνου στην περιοχή της ∆υτικής Αττικής, δεν διενήργησε «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» και δεν διέταξε τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από τις 6.50 το πρωί, όταν είχε διαβιβασθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήµα για πτώση βράχων.
Μέχρι τα τέλη του 2021 αναµένεται να εκδοθεί και η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για την τραγωδία της Μάνδρας. Από τον Σεπτέµβριο του 2021 αναµένεται να αρχίσει η εξέταση των µαρτύρων υπεράσπισης, ενώ αυτήν τη στιγµή η ακροαµατική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, µεταξύ των οποίων η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης ∆υτικής Αττικής, οι τότε δήµαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων και στελέχη της Πολεοδοµίας και των αρµόδιων δήµων, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήµατα πληµµεληµατικού χαρακτήρα. {https://www.parapolitika.gr}