Πυρκαγιά στο Μάτι – Η Κύπρος προσφέρει 98 κατοικίες και χώρο πρασίνου στους πυρόπληκτους

Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή 98 κατοικιών και χώρου πρασίνου για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, υπεγράφη χθες Τρίτη μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Συμβόλαιο αδελφικών δεσμών»

«Βιώσαμε κατά την τουρκική εισβολή ανάλογες καταστάσεις, έτσι νιώθω ειλικρινά ότι σήμερα υπογράφουμε ένα συμβόλαιο αδελφικών δεσμών που θα δώσει την ευκαιρία για την κατασκευή 98 οικιστικών μονάδων και ενός χώρου πρασίνου και την ανακούφιση σε όσους βίωσαν τις καταστροφές κατά την πυρκαγιά στο Μάτι», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το Μνημόνιο, η τελετή υπογραφής του οποίου έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, υπέγραψαν η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και προσυπογράφηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αιώνιο σύμβολο»

Μετά την υπογραφή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τον κυπριακό λαό «διότι αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, σπεύσατε να προσφέρετε ένα πολύ σημαντικό ποσό, 11 εκ. ευρώ, προς αξιοποίηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση στις περιοχές που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.

»Και πράγματι μας πήρε αρκετό καιρό, περισσότερο από όσο θα περιμέναμε και εμείς, προκειμένου να προχωρήσουμε στη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής η οποία πλήγηκε από τις φωτιές.

»Ομως, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση πια να δρομολογήσουμε μια σημαντική παρέμβαση που θα φέρει τη σφραγίδα του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία ενός υποδειγματικού χώρου πρασίνου και ενός συγκροτήματος κατοικιών που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν εκείνο το καταστροφικό απόγευμα του Ιουλίου 2018.

»Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία σας και πιστεύω πως αυτή σας η πράξη θα είναι ένα αιώνιο σύμβολο της αδελφικής σχέσης μεταξύ των δύο λαών και δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος της Ιστορίας και η δικιά σας συνεισφορά πέρα από το οικονομικό της αντικείμενο συμβολίζει κάτι πολύ βαθύτερο για μας και για αυτό σας ευχαριστώ προσωπικά».

«Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε»

Από πλευράς του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση υπογράφουμε σήμερα μια πράξη αδελφικής αλληλεγγύης, ελάχιστης ανταπόδοσης της ευγνωμοσύνης για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που περνά ο Κυπριακός Ελληνισμός.

»Μια συμπαράσταση που καταγράφεται στα βάθη των αιώνων. Ηταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων οι οποίοι έμειναν χωρίς σπίτια, χωρίς το βιός τους.

»Βιώσαμε κατά την τουρκική εισβολή ανάλογες καταστάσεις, έτσι νιώθω ειλικρινά ότι σήμερα υπογράφουμε ένα συμβόλαιο αδελφικών δεσμών που θα δώσει την ευκαιρία για την κατασκευή 98 οικιστικών μονάδων και ενός χώρου πρασίνου και την ανακούφιση σε όσους βίωσαν τις καταστροφές κατά την πυρκαγιά στο Μάτι».

Τέλος, ανέφερε ότι το έργο «θα και έχει μια σφραγίδα να υπενθυμίζει ότι κάποτε από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα και την τελειώνω με ένα έργο προς την Ελλάδα που τόσο αγάπησα και αγαπώ».

Related Posts